Fra fjord til tind

Er du gira på et år fylt med spenning og moro, der du får testet mange ulike aktiviteter i heftig norsk natur? Dette er linja for deg som har lyst på et annerledes år, med mange typer friluftsliv. Gjennom turer, aktiviteter og overnattinger ute får du oppleve fantastiske Nordvestlandet. Vi prøver alt fra bølgesurfing til toppturer på ski og har mange netter i telt – her får du et variert og actionfylt år, med opplevelser du sent vil glemme!

Reis mindre, opplev mer – kortreist friluftsliv

Du trenger ikke reise utenlands for å få spennende friluftsopplevelser; dem finner du mer enn nok av i Norge og på Nordvestlandet. Nordvestlandet folkehøgskole er plassert midt i smørøyet for friluftsliv – omkranset av bratte fjell, dype fjorder og med nærhet til nydelige kystområder. I kort avstand fra skolen finner du noen av Norges lengste nedkjøringer på ski, urørt puddersnø, surfestrender og fine klatrefelt. Vi har skogsstier å sykle på, fjellvann å fiske i, nordlys og mye, mye mer. Dette er et eldorado for friluftsaktiviteter. I stedet for å reise langt bort kan vi derfor bruke tiden på å oppleve mer – på en kortreist og miljøvennlig måte.

Mange ulike friluftsaktiviteter

I løpet av året kommer vi til å teste mange ulike aktiviteter og går i dybden på noen. For eksempel bruker vi mye tid på topptur om vinteren hvor vi utforsker de fantastiske toppturmulighetene i nærheten. Du bør ha grunnleggende skiferdigheter fra før. Felles for de aktivitetene vi tar for oss er at de kan praktiseres utendørs, at vi utfordrer oss selv og at vi kommer til å ha det skikkelig gøy sammen mens vi holder på. Sjansen er stor for at du oppdager nye talenter eller finner en ny favoritt-aktivitet i løpet av året, som du kan trives med resten av livet.

 

Dette er noe av det du vil lære og oppleve:

 • Topptur vinter og sommer
 • Klatring (med mulighet for å ta brattkort)
 • Surfing
 • Via ferrata
 • Havkajakk (Våttkort)
 • Teltliv

 

 • Seiling
 • Vinterteltliv og snøhule
 • Hundekjøring vinter
 • Hytte-til-hytte- tur
 • Kiting på snø
 • Sjøsport

Du vil også lære om:

 • Kart og kompass
 • Overnatting i naturen
 • Å fyre bål
 • Klimavennlig og bærekraftig friluftsliv
 • Skredkunnskap
 • Skiferdigheter
 • Bli trygg på vinterfriluftsliv

Hovedlinja på Nordvestlandet folkehøgskole går over tre dager. I tillegg kan du velge valgfag for de resterende to dagene. Les mer om valgfag her.

Lange linjeturer

Tre ganger i løpet av året legges det til rette for at vi kan pakke sekkene for å dra på langtur med klassen.

Tur 1 – september: Vi drar til vestspissen av Norge – nærmere bestemt Stad og Hoddevika – for å lære å surfe. Stad er kjent for å være et av de beste stedene for surfing i Norge. Her får vi grundig opplæring av rutinerte instruktører, slik at du lærer deg å fange bølgene.

Tur 2 – februar: Dette blir en skikkelig vinterfriluftsuke. Vi går med lett sekk, fyller pulken og går innover i fjellet. Vi etablerer en god basecamp og går toppturer herfra. Camprutinene kommer på plass og kveldene nytes med kosefyring og kortspill i teltet.

Tur 3 – april: Våren er kanskje den fineste tida for toppturer på ski. Hvis vær og forhold tillater det er målet vårt å gå en variant av den ny-etablerte Høgruta i Romsdalen. Det er en flott tur i majestetisk terreng, hvor vi sover på ubetjente DNT-hytter og går toppturer på ski rett fra hyttedøra. Solkrem og solbriller er påbudt på denne turen!

Et unikt fellesskap

Gjennom turer, felles aktiviteter og utfordringer blir klassen fort en sammensveiset gjeng. Enten vi er på langtur eller driver med aktiviteter i nærheten av skolen, kommer vi tett på hverandre. Vi sover i telt, spiser måltider sammen, og har det kjekt mens vi utfordrer oss med spennende aktiviteter. I gruppa etablerer vi tette bånd og danner et helt unikt fellesskap, hvor vi støtter, pusher og hjelper hverandre. Sammen skaper vi gode minner og vennskap for livet.

Skiuke på Oppdal

I februar drar hele skolen til Oppdal Skisenter. Her bor vi på leirstedet IMI-Stølen som har gode fasiliteter for overnatting og sosialt samvær. Her blir det mye skiglede, lek og hyttekos!
Vi har med oss dyktige instruktører og du vil få instruksjon på ditt nivå. Vi tilbyr instruksjon i alpint, telemark, snowboard og langrenn. Du får 5 dager med skipass, så dette er en unik mulighet til å bedre dine skiferdigheter eller lære deg noe helt nytt.

Utstyr du trenger

 • Toppturutstyr (ski eller snowboard med gåfunksjon)
 • Skredutstyr: sender/mottaker, spade, søkestang (dette kan leies av skolen)
 • Vintersovepose, liggeunderlag og ryggsekk til tur
 • Skalltøy/bekledning
 • Turtøy og ullundertøy

Her finner du en mer detaljert utstyrsliste.

tor-einar

Linjelærer: Tor-Einar Hovde

Tor-Einar er utdannet lektor ved NTNU, Idrettshøgskolen og Høgskolen i Volda. Han er opprinnelig fotballgutt fra Drammen, men ble fanget av friluftslivet da han selv var elev på Nordvestlandet folkehøgskole. Tor-Einar har allsidig friluftslivserfaring, med ekstra lidenskap for skikjøring, klatring og teltliv. Han er gira på livet, heftige utsikter og kvalitetstid foran bålet. Han er sertifisert snøskred-, ski-, kajakk- og klatreinstruktør.

 +47 90 99 45 24         toreinar@nordvestlandet.no

Linjepris

Linjepris for de som velger opplegg i Norge: 24.000,-
Prisene inkluderer alt av turer og opplegg på linja.

For å få en total oversikt over hva året på Nordvestlandet folkehøgskole vil koste kan du besøke vår økonomiside.

Friluftsliv på Nordvestlandet folkehøgskole

Det finnes mange friluftslinjer på folkehøgskolene rundtomkring i landet, så hvorfor skal du velge en friluftslivslinje på akkurat Nordvestlandet folkehøgskole?

I tillegg til fantastiske lærere og personale, har vi virkelig trukket vinnerloddet når det gjelder beliggenhet og natur. Nordvestlandet folkehøgskole holder til på Nordvestlandet med fantastiske omgivelser for idrett og friluftsliv. Mange av fjellene i nærheten av skolen strekker seg 1500–1900 meter rett opp fra havet, og gir perfekte forhold for toppturer til fots og på ski. 1600 høydemeter nedkjøring er ikke uvanlig.

Skolen ligger ved sjøen, og det er fine forhold for vannsport og vindsurfing like ved. Båt og kajakker står til disposisjon til enhver tid. I nærheten finner vi Hoddevika og Stad med fantastisk fine forhold for bølgesurfing. I tillegg er det kort vei til gode skianlegg som Oppdal med Norges største skiareal, Bjorli med Norges lengste skisesong, Tusten skisenter i Molde, og litt lenger sør finner vi Stranda skisenter med fantastiske offpiste- muligheter.

Synes du det er vanskelig å velge friluftslivlinje kan du lese innlegget hvilken friluftslivs-linje er rett for deg.