Gira på et år ute i rå natur med mange netter i telt!? Her får du utfordringer i bratte fjell og dype fjorder! Klatre, surfe, padle, gå toppturer på ski og mange andre friluftsaktiviteter. Bli med!

Fra fjord til tind

Her får du testet mange ulike aktiviteter i heftig norsk natur! Dette er linja for deg som har lyst på et annerledes år, med mange typer friluftsliv. Gjennom turer, aktiviteter og overnattinger ute får du oppleve fantastiske Nordvestlandet. Vi prøver alt fra bølgesurfing til toppturer på ski og har mange netter i telt – her får du et variert og actionfylt år, med opplevelser du sent vil glemme!

Reis mindre, opplev mer – kortreist friluftsliv

Nordvestlandet folkehøgskole er plassert midt i smørøyet for friluftsliv. I kort avstand fra skolen finner du noen av Norges lengste nedkjøringer på ski, urørt puddersnø, surfestrender og fine klatrefelt. Dette er et eldorado for friluftsaktiviteter! I stedet for å reise langt bort kan vi derfor bruke tiden på å oppleve mer – på en kortreist og miljøvennlig måte.

Mange ulike friluftsaktiviteter

I løpet av året kommer vi til å teste mange ulike aktiviteter, og går i dybden på noen. På vinteren er «topptur på ski» vår hovedaktivitet, hvor vi utforsker de fantastiske toppturmulighetene vi har i nærheten. Du vil lære å padle havkajakk, surfe, klatre og planlegge tur. Når året er forbi, vil du være god på å planlegge og gjennomføre mange typer turer på egen hånd. Sjansen er stor for at du oppdager nye talenter og finner en ny favoritt-aktivitet som du kan drive med resten av livet.

 

Dette vil du lære:

 • Topptur vinter og sommer
 • Skredkunnskap
 • Klatring (Brattkort)
 • Surfing
 • Havkajakk (Våttkort)
 • Kart og kompass
 • Teltliv sommer og vinter

Du får også prøve:

 • Seiling
 • Elvekajakk
 • Sjøsport
 • Hytte til hytte-tur
 • Via ferrata
 • Snøhule
tor-einar

Linjelærer: Tor-Einar Hovde

Tor-Einar er utdannet lektor ved NTNU, Idrettshøgskolen og Høgskolen i Volda. Han er opprinnelig fotballgutt fra Drammen, men ble fanget av friluftslivet da han selv var elev på Nordvestlandet folkehøgskole. Tor-Einar har allsidig friluftslivserfaring, med ekstra lidenskap for skikjøring, klatring og teltliv. Han er gira på livet, heftige utsikter og kvalitetstid foran bålet. Han er sertifisert snøskred-, ski-, kajakk- og klatreinstruktør.

 +47 90 99 45 24         toreinar@nordvestlandet.no

Utstyr du trenger

 • Toppturutstyr (ski eller snowboard med gåfunksjon)
 • Skredutstyr: sender/mottaker, spade, søkestang (dette kan leies av skolen)
 • Vintersovepose, liggeunderlag og ryggsekk til tur
 • Skalltøy/bekledning
 • Turtøy og ullundertøy

Her finner du en mer detaljert utstyrsliste.

Linjepris

Linjepris: 29.000,- Prisen inkluderer alt av turer og opplegg på linja.

For å få en total oversikt over hva året på Nordvestlandet folkehøgskole vil koste kan du besøke vår økonomiside.

Har du lyst på et år med friluftsliv på Nordvestlandet folkehøgskole, men er ikke helt sikker på hvilken linje du skal velge? Les artikkelen Hvilken friluftslinjene på Nordvestlandet folkehøgskole er riktig for deg?

Et unikt fellesskap

Gjennom turer, felles aktiviteter og utfordringer blir klassen fort en sammensveiset gjeng. Vi sover i telt, spiser måltider sammen, og har det kjekt mens vi utfordrer oss med spennende aktiviteter. Vi støtter, pusher og hjelper hverandre. Sammen skaper vi gode minner og vennskap for livet.

Hovedlinja på Nordvestlandet folkehøgskole går over tre dager. I tillegg kan du velge valgfag for de resterende to dagene. Les mer om valgfag her.

Lange linjeturer

Tre ganger i løpet av året legges det til rette for at vi kan pakke sekkene for å dra på langtur med klassen.

Tur 1 – september: Vi drar til vestspissen av Norge – nærmere bestemt Stad og Hoddevika – for å lære å surfe. Stad er kjent for å være et av de beste stedene for surfing i Norge. Her får vi grundig opplæring av rutinerte instruktører, slik at du lærer deg å fange bølgene.

Tur 2 – februar: Dette blir en skikkelig vinterfriluftsuke. Vi går med lett sekk, fyller pulken og går innover i fjellet. Vi etablerer en god basecamp og går toppturer herfra. Camprutinene kommer på plass og kveldene nytes med kosefyring og kortspill i teltet.

Tur 3 – april: Våren er kanskje den fineste tida for toppturer på ski. Hvis vær og forhold tillater det er målet vårt å gå en variant av den ny-etablerte Høgruta i Romsdalen. Det er en flott tur i majestetisk terreng, hvor vi sover på ubetjente DNT-hytter og går toppturer på ski rett fra hyttedøra. Solkrem og solbriller er påbudt på denne turen!

Skiuke på Oppdal

I februar drar hele skolen til Oppdal Skisenter. Her bor vi på leirstedet IMI-Stølen som har gode fasiliteter for overnatting og sosialt samvær. Her blir det mye skiglede, lek og hyttekos!
Vi har med oss dyktige instruktører og du vil få instruksjon på ditt nivå. Vi tilbyr instruksjon i alpint, telemark, snowboard og langrenn. Du får 5 dager med skipass, så dette er en unik mulighet til å bedre dine skiferdigheter eller lære deg noe helt nytt.

Friluftsliv på Nordvestlandet folkehøgskole

Det finnes mange friluftslinjer på folkehøgskolene rundtomkring i landet, så hvorfor skal du velge en friluftslivslinje på akkurat Nordvestlandet folkehøgskole?

I tillegg til fantastiske lærere og personale, har vi virkelig trukket vinnerloddet når det gjelder beliggenhet og natur. Nordvestlandet folkehøgskole holder til på Nordvestlandet med fantastiske omgivelser for idrett og friluftsliv. Mange av fjellene i nærheten av skolen strekker seg 1500–1900 meter rett opp fra havet, og gir perfekte forhold for toppturer til fots og på ski. 1600 høydemeter nedkjøring er ikke uvanlig.

Skolen ligger ved sjøen, og det er fine forhold for vannsport og vindsurfing like ved. Båt og kajakker står til disposisjon til enhver tid. I nærheten finner vi Hoddevika og Stad med fantastisk fine forhold for bølgesurfing. I tillegg er det kort vei til gode skianlegg som Oppdal med Norges største skiareal, Bjorli med Norges lengste skisesong, Tusten skisenter i Molde, og litt lenger sør finner vi Stranda skisenter med fantastiske offpiste- muligheter.

Synes du det er vanskelig å velge friluftslivlinje kan du lese innlegget hvilken friluftslivs-linje er rett for deg.