Et år fylt med rå opplevelser! Vi pakker sekken og drar på tur til lands og vanns. Leirbål og teltliv er hverdagen hos oss! Vi utforsker spektakulær natur på Nordvestlandet og på studietur til Bali.

Fantastiske opplevelser tett på naturen

Drømmer du om lange turer med sekk på ryggen, og netter tilbrakt i telt? Vil du fylle dagene med mestring av friluftslivet, i gode venners lag? Enten du er friluftsfersking eller -proff er Friluftsliv Explore en linje som byr på fantastiske opplevelser tett på naturen. Dette er linja for deg som vil oppdage nye sider ved deg selv gjennom uforglemmelige naturopplevelser, og som rett og slett vil bli god på å være ute.

Allsidig friluftsliv

Explore – å utforske – et ord som rommer mye og favner vidt. Det samme gjør Friluftsliv Explore. På denne linja fokuserer vi på et allsidig friluftsliv med et bredt spekter av aktiviteter. Vi er innom mange ulike aktiviteter i løpet av et år, og du får utforske både nære og fjerne naturområder.

Dette vil du lære:

 • Navigering og kartlesing
 • Turplanlegging i grupper og alene
 • Planlegge og gjennomføre overnattingsturer
 • Førstehjelp
 • Skredkurs
 • Matlaging på tur
 • Grunnleggende ferdigheter i en mengde uteaktiviteter

Noen av aktivitetene du får prøve deg på:

 • Studietur til Bali og Lombok
 • Fjellturer til fots og på ski
 • Teltturer / Hytteturer / Snøhuletur
 • Havkajakk og kanotur
 • Via Ferrata
 • Juving
 • Lage mat på bål

Studietur til Bali

På høsten reiser vi til Bali og Lombok. Dette er et av årets mange høydepunkt! Der skal vi blandt annet få oppleve jungel, vulkanvandring, rafting og surfing. Linjene Multisport Adventure og Friluftsliv Explore reiser på denne turen sammen. Vi skal bli kjent med Indonesisk kultur, ha mye fellesskap og besøke humanitært arbeid på Lombok. På denne turen vil du få oppleve mye og samtidig lære deg selv, og verden vi lever i, bedre å kjenne.

Linjelærer: Morten Brorson Johansen

Morten er en typisk Nordlending, med store ord og vendinger, men med hjertet på rett sted. Han er utdannet adjunkt og jegerprøveinstruktør, og har jobbet som folkehøgskolelærer i over 10 år. Glad i å trene, jakte, snekre og lage eksklusive matretter av egendyrkede råvarer. Morten elsker å være ute i naturen, gli over stille vann i en kano, spille gitar ved bålet og nyte en kopp svart bålkaffe.

+47 90 09 57 89          morten@nordvestlandet.no

Utstyr

For å kunne delta på linja trenger du noe utstyr, men du er et godt stykke på vei med turutstyr for overnatting og fjellski. Se utstyrliste Friluftsliv Explore for en mer detaljert oversikt.

Linjepris

47.000,- Prisen inkluderer alt av turer og opplegg på linja, også studietur til Bali.

Vaksiner til utenlandsreise må eleven selv ordne før man kommer til skolen, vaksinene er ikke inkludert. Alle bør være vaksinert mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt. I tillegg bør man ha Hepatitt A-vaksinering.

For å få en total oversikt over hva året på Nordvestlandet folkehøgskole vil koste kan du besøke vår økonomiside.

Instagram

Følg Friluftsliv Explore på Instagram for bilder og video fra hverdagen på linja.

Våre forventininger til deg:

 • At du er motivert for allsidig friluftsliv
 • At du er klar for tur i alt slags vær
 • At du bidrar positivt til klasse- og skolemiljøet.

Har du lyst på et år med friluftsliv på Nordvestlandet folkehøgskole, men er ikke helt sikker på hvilken linje du skal velge? Les artikkelen Hvilken friluftslinjene på Nordvestlandet folkehøgskole er riktig for deg?

Bli god på å være ute 

På friluftsliv Explore får du virkelig testet ut friluftsliv, sommer som vinter. Du blir rett og slett god på å være ute! Her tilegner du deg kunnskap og knep som vil gjøre deg til et drevent friluftsmenneske. Gjennom året skal du lære å bli trygg i naturen både alene og sammen med andre, og du skal få utfordre deg selv i godt selskap med resten av klassen din. Etter dette året vil du være bedre rustet til å planlegge turer, og målet er at du skal føle mestring i møte med naturen.

Hovedlinja på Nordvestlandet folkehøgskole går over tre dager. I tillegg kan du velge valgfag for de resterende to dagene. Les mer om valgfag her.

Skiuke på Oppdal

I februar drar hele skolen til Oppdal Skisenter. Her bor vi på leirstedet IMI-Stølen som har gode fasiliteter for overnatting og sosialt samvær. Her blir det mye skiglede, lek og hyttekos!

Vi har med oss dyktige instruktører og du vil få instruksjon på ditt nivå. Vi tilbyr instruksjon i alpint, telemark, snowboard og langrenn. Du får 5 dager med skipass, så dette er en unik mulighet til å bedre dine skiferdigheter eller lære deg noe helt nytt.

Trivsel i fokus og minner for livet   

Det sies at delt glede er dobbel glede, og i alle aktivitetene våre står trivsel i fokus. På tur sammen med klassen blir man fort godt kjent, og vi etablerer tette bånd. Sammen vil dere oppleve og mestre ulike aktiviteter, og dele mange minner. Du vil se tilbake på et år med mange smil, utfordringer og god stemning – i godt selskap. Sammen skaper vi et år med minner for livet!

Friluftsliv på Nordvestlandet folkehøgskole

Det finnes mange friluftslinjer på folkehøgskolene rundtomkring i landet, så hvorfor skal du velge en friluftslivslinje på akkurat Nordvestlandet folkehøgskole?

I tillegg til fantastiske lærere og personale, har vi virkelig trukket vinnerloddet når det gjelder beliggenhet og natur. Nordvestlandet folkehøgskole holder til på Nordvestlandet med fantastiske omgivelser for idrett og friluftsliv. Mange av fjellene i nærheten av skolen strekker seg 1500–1900 meter rett opp fra havet, og gir perfekte forhold for toppturer til fots og på ski. 1600 høydemeter nedkjøring er ikke uvanlig.

Skolen ligger ved sjøen, og det er fine forhold for vannsport og vindsurfing like ved. Båt og kajakker står til disposisjon til enhver tid. I nærheten finner vi Hoddevika og Stad med fantastisk fine forhold for bølgesurfing. I tillegg er det kort vei til gode skianlegg som Oppdal med Norges største skiareal, Bjorli med Norges lengste skisesong, Tusten skisenter i Molde, og litt lenger sør finner vi Stranda skisenter med fantastiske offpiste- muligheter.

Synes du det er vanskelig å velge friluftslivlinje kan du lese innlegget hvilken friluftslivs-linje er rett for deg.