Rideturer i nydelig natur på Nordvestlandet og studietur til Island! Du får tildelt en islandshest som du jobber med gjennom hele året. Du lærer å forstå "din" hest slik at den bedre kan forstå deg.

På hesteryggen i skog og mark  

Har du interesse for hest, og et ønske om å lære mer om hestens naturlige atferd, kroppsspråk og behov, i idylliske naturomgivelser? Da er Hest - Island linja for deg!

Dette er linja for deg som ønsker å utvikle deg sammen med en firbent partner, og som liker å kombinere hestetrening med turridning og friluftsliv.

På denne linja får du utdelt 2-3 hester som vil være «dine» gjennom hele året. Du får tilbringe mye tid på hesteryggen i flott natur, sammen med andre som deler samme interesse. Om du er nybegynner eller har lang erfaring med hest spiller ingen rolle, for oss er det viktigst at du er engasjert og har lyst til å lære. Det er mulighet for å ta med egen hest!

Variert, hestevennlig arbeid 

Vi har fokus på å drive med hest på en naturlig og hestevennlig måte. Vi tror på å arbeide praktisk og variert, og arbeider både fra bakken og fra hesteryggen. Vi lærer å forstå hestene, hvordan de kommuniserer med hverandre og med oss.

Hestens helse

Det er viktig for oss at hestene har det bra både fysisk og psykisk. Du får lære om hestens naturlige behov. Du får også være med når veterinær, tannpleier og equiterapaut kommer på besøk.

Dette vil du lære:

 • Natural horsemanship
 • Hestepsykologi
 • Hestehold og hestemassasje
 • Innriding av unghester
 • Hovlære, saltilpasning og hovpleie
 • Islandshesten og dens 5 gangarter

Du får også være med på:

 • Studietur til Island
 • Grunnarbeid i rundpaddock og på ridebane
 • Tur til Hjerkinn - fjellridning
 • Lærarbeid - sy ditt eget belte/hodelag
 • Hundekjøring - Snøhetta husky
 • Friluftsliv med hest - bålkos og overnatting

Du kan også velge "Ridning - gårdsliv" som valgfag å få en ekstra dag med hestene i uken. Les mer valgfag her.

Instagram

Følg Hest - Island for bilder og video fra hverdagen på linja.

Lærer: Anne Aamodt

Anne er utdannet agronom og driver egen gård med hest, sau og geit. På gården hennes har det vært stordrift med hest i mange år.  Anne er også utdannet hovspesialist, og er instruktør i basic og advanced hovpleie, i tillegg til at hun er autorisert hestemassør ved Axelssons. Hun har hatt flere opphold i USA, hvor hun har gått i lære hos blant annet Leslie Desmond. I tillegg har Anne tatt horsemanship- kurs med Stefan Forsman, Klaus Ferdinand Hempfling og en rekke flere.  Til tross for en imponerende merittliste, er Anne en jordnær og ydmyk person, som har godt lag med både dyr og mennesker. Hun har et varmt og rolig vesen, som lett smitter over på både hester og elever. Et år ved hestelinja på Nordvestlandet folkehøgskole vil la deg ta del i Annes kunnskap, erfaring og håndlag med hest.

 +47 99 40 36 93        anne@nordvestlandet.no

Utstyr

Skolen har mye utstyr til låns i forbindelse med hestehold, men du trenger også noe personlig utstyr:

 • Ridehjelm
 • Varme klær og sko til alle årstider.

For komplett utstyrsliste se utstyrliste hest.

Dette utstyret finnes på gården:

 • Ridebane 60x22m
 • Rundpaddoc
 • Hester
 • Saler
 • Bittløse hodelag

Linjepris

49.000,– Inkluderer studietur til Island og leie av hest, lån av utstyr og turer på linja.

Mulighet for å ha med egen hest. Ta kontakt med linjelærer Anne for detaljer rundt dette.

For å få en total oversikt over hva året på Nordvestlandet folkehøgskole vil koste kan du besøke vår økonomiside.

Studietur til Island

Når april kommer pakker vi og reiser til Island. I april kan man oppleve Islandsk vår med snøsmelting og fullt trykk i fossene. Vi skal bl.a besøke Gullfoss som er et utrolig vakkert fossefall. Når snøen er borte gir det også flere muligheter for turridning, og det skal vi utnytte. Vi besøker Sæfellnes og gården Stóri-Kálfalækur og har to dager med ridning med utgangspunkt i gården. Her god mat og flotte islandshester! Gården ligger vakkert til på vest-island åpne sletter og godt utsyn mot Altlanterhavet og Snæfellsjøkulen.

Når vi ankommer Island leier vi bil for å komme oss rundt. Vi kommer til å reise rundt om kring på den vestlige halvdelen av Island fra Vik i Myrdal i sør til Langhus farm på nordkysten. Det vil bli minst tre dager med ridning på turen og hel masse flotte naturopplevelser. Den blå lagune, geysirer, fossefall og sorte strender er noen av høydepunktene. Det blig også et par dager i Reykjavik, verdens nordligste hovudstad. Turen varer i sin helhet 8 fullspekkede dager med læring, opplevelser, natur, islandshester, ridning og god mat sammen med klassen man har blitt godt kjent med i løpet av det siste året.

Fokus på ferdigheter

Gjennom året har vi fokus på opplæring i ulike ferdigheter; både ferdigheter som relateres direkte til hestehold, og på ferdigheter som knytter seg mer til det medmenneskelige, som det å bli en trygg og rettferdig leder. Du trenger derfor ikke kunne alt om hest og hestehold fra før av, men vi forventer at du er interessert i å lære, at du er åpen for å jobbe med deg selv og din hestehåndtering, og at du tør å utfordre deg selv. For å bli god med hest er det også viktig å jobbe med seg selv.

Hovedlinja på Nordvestlandet folkehøgskole går over tre dager. I tillegg kan du velge valgfag for de resterende to dagene. Les mer om valgfag her.

Tilpasser oss ditt nivå og dine målsetninger

Undervisningen på gården vil bli tilpasset deg og klassens ferdighetsnivå. Er det et ønske om å ri på enten tur og bane, eller bruke mer tid på å trene unghester og bakkearbeid. Med linjelærer planlegger vi slik at året passer deg og dine mål. Sammen kommer vi fram til den fokusfordelingen som passer best for deg, hestene og de ønskene du har for arbeid med hest i framtiden.

Undervisning på idyllisk gård 

Kanskje er du en av de som drømmer om å en gang ha ditt eget småbruk? Da kan det være et ekstra trekkplaster at undervisningen foregår på en idyllisk gård cirka 15 minutters kjøring fra skolen. I tillegg til hester, er det også sauer, geiter, katt, kaniner og hunder.

På gården er det rundt 30 hester. Hestene er hovedsakelig islandshester, men også andre raser som tinker, quarter, paint og shetlandsponni. De fleste er født og oppvokst ute i flokk og er fungerende barfotshester som får være ute og kose seg hele året. Gården ligger fantastisk til med fine turveier, rundpaddock, stor ridebane og mange kosete dyr. Det er et fint og kaldt klima akkurat der gården ligger, så vinteren byr på fantastiske vinterdager med glitrende snø og rim i manen. Dersom du ønsker å ha med din egen hest er det muligheter for dette, ta kontakt med skolen så undersøker vi hvordan vi kan legge til rette for dette.

Turridning og overnatting

Rundt gården er det mange flotte turveier for ridning og kjøring med hest. Blant annet overnatter vi på sætra med hestene beitende rundt teltene.

En av de første ukene på høsten drar vi på en tredagers ridetur på Hjerkinn/Dovre, i magiske høstfarger. Disse dagene blir vi godt kjent, får lange ridedager på fjellet og koser oss sammen på kveldene der vi bor.

Skiuke på Oppdal

I februar drar hele skolen til Oppdal Skisenter. Her bor vi på leirstedet IMI-Stølen som har gode fasiliteter for overnatting og sosialt samvær. Her blir det mye skiglede, lek og hyttekos!

Vi har med oss dyktige instruktører og du vil få instruksjon på ditt nivå. Vi tilbyr instruksjon i alpint, telemark, snowboard og langrenn. Du får 5 dager med skipass, så dette er en unik mulighet til å bedre dine skiferdigheter eller lære deg noe helt nytt.