Fart, spenning og allsidig aktivitet på snø, vann og land. Her får du mye tid med ski eller surfebrett under beina. Test egne grenser med andre actionaktiviteter som stisykling, kite og isklatring!

Adrenalinfylte opplevelser

Følelsen av å flyte på urørt pudder, eller mestringen du kjenner første gang du balanserer surfebrettet på en bølgetopp. Få ting slår dette. På Pudder Surf - Japan jakter vi adrenalinfylte opplevelser i trygge rammer og trener på ferdigheter som gjør oss god på dette, året rundt. Dette er linja for deg som vil utfordre deg selv og ha et actionfylt skoleår med fokus på surfing, bratt skikjøring, friluftsliv og god stemning.

To hovedaktiviteter, men mange tilleggsaktiviteter

Som linjenavnet tilsier har vi hovedfokus på to aktiviteter, bølgesurfing og pudderkjøring. Fra første snøfall befinner vi oss stort sett i bakken eller på fjellet, hvor vi jakter den aller beste snøen. Når det ikke er skiføre befinner vi oss som regel ved kysten, i godt selskap med surfebrettet – sommer som vinter, sesong ingen hindring!

Selv om mye av tiden går med til de to hovedaktivitetene finner vi på mye annet sprell. Dette innebærer at du også vil få testet andre actoinfylte og spektakulære aktiviteter. Vi har også fokus på variert basistrening som vil være med på å gjøre deg til en habil (pudder)surfer.

Dette vil du lære:

 • Frikjøring
 • Stisykling
 • Vannski og wakeboard
 • Surfing
 • Havkajakk
 • Skredlære
 • Friluftsliv og turplanlegging

Du får også prøve:

 • Studietur til Japan
 • Kiting på snø
 • Ca 20 heisbasert frikjøring
 • Isklatring
 • Toppturer
 • Ishockey/curling
 • Klatring og buldring

Linjelærer:

Henning Mortensen

Henning er utdannet friluftsliv vegleder ved HVL i Sogndal og er sertifisert kajakk- og klatreinstruktør. Han har drevet med det meste innen sport, men har blitt fanget av fart, adrealin og spenning. Han liker seg best i fjellet, i vannet på et surfebrett eller høyt oppe i en klatrevegg. Henning har en lidenskap for klatring, skikjøring, surfing og stisyklling. Også glad i chilling rundt bålet.

 +47 91 85 65 45         henning@nordvestlandet.no

Utstyr

Skolen har noe utstyr, men for å få mest mulig ut av året, er det en del utstyr du må ha selv.

Utstyr du må ha selv 

 • Toppturutstyr (ski eller snowboard med gåfunksjon) 
 • Skredutstyr (sender/mottaker, spade, søkestang)
 • Vintervåtdrakt (anbefalt 6mm tykk)
 • Vintersovepose og ryggsekk til tur 
 • Skalltøy/bekledning 
 • Turtøy og ullundertøy

Komplett utstyrsliste

Instagram

Følg Pudder Surf på Instagram for bilder og video fra hverdagen på linja.

Linjepris

NOK 49.000,– Inkluderer alt av turer og opplegg på linja, også tur til Japan.

For å få en total oversikt over hva året på Nordvestlandet folkehøgskole vil koste kan du besøke vår økonomiside.

Har du lyst på et år med friluftsliv på Nordvestlandet folkehøgskole, men er ikke helt sikker på hvilken linje du skal velge? Les artikkelen Hvilken friluftslinjene på Nordvestlandet folkehøgskole er riktig for deg?

Jakten på bunnløs pudder

Har du lyst til å kjøre mer alpint eller snowboard, forbedre teknikken og øke kompetansen? Eller kanskje du er en av dem som har puddervarsel på mobilen, og helst løper ut i bakkene med en gang det første snøfallet kommer? På Pudder Surf- Japan vil du uansett finne likesinnede, og du vil få tilbringe mye tid med snø under beina.

Du bør ha grunnleggende ferdigheter på ski- eller snowboardkjøring før du kommer, men du trenger ikke være noen ekspert – det kan du bli i løpet av året!

For å bli god på ski og snowboard er det som regel veiledet mengdetrening som gjelder, og da trenger man tilgang på gode skiforhold. Posisjonert på Nordvestlandet er vi bortskjemt med mange fantastiske toppturfjell i umiddelbar nærhet. Skiområder som Eresfjord, Sunndal og Romsdalen er dagsturer for oss, og vi er ikke langt unna fantastiske skianlegg som Oppdal, Stordal og Stranda. Gode skiforhold er med andre ord vanskelig å unngå.

En viktig del av det å jakte pudder, er å ha kunnskap om hvordan man kan gjøre dette på en trygg måte. Du vil derfor lære mye om skred og hvordan man bør ferdes fjellet, og vi har både teori og praksis på dette gjennom vintersesongen.

Hovedlinja på Nordvestlandet folkehøgskole går over tre dager. I tillegg kan du velge valgfag for de resterende to dagene. Les mer om valgfag her.

 Kortreist surf og god stemning 

Før snøen legger seg eller når det ikke er gode skiforhold, benytter vi muligheten til å bølgesurfe. Her vil du kunne finne utfordringer som passer for deg, enten du er nybegynner eller erfaren surfer. Med beryktede havstrekninger som Hustadvika og Stad ikke altfor langt fra skolen, er det klart det blir gode surfebølger. Vi trenger derfor ikke dra langt av gårde for å finne fine forhold og gode bølger som innbyr til lek. I løpet av året skal du kjenne mestring på surfebrettet og i møte med havet. Du skal ha kunnskap om å lese elementene, og tilpasse deg deretter.

Linjetur til Japan

Har du hørt om Japow? Puddersnøen i Japan sies å være så bra, at den har fått et eget uttrykk. I februar reiser vi til Hakuba og skianlegget Cortina, en skidestinasjon med hele 10–12 meter snøfall per år – her snakker vi bunnløs pudder. I Hakuba opplever vi frikjøring du sent vil glemme, og i tillegg besøker vi Tokyo hvor vi får en smak på det japanske storbylivet. Opplevelser som dette skaper tette bånd i klassen, og vi kommer hjem mange minner og opplevelser rikere.

Skiuke på Oppdal

I februar drar hele skolen til Oppdal Skisenter. Her bor vi på leirstedet IMI-Stølen som har gode fasiliteter for overnatting og sosialt samvær. Her blir det mye skiglede, lek og hyttekos!

Vi har med oss dyktige instruktører og du vil få instruksjon på ditt nivå. Vi tilbyr instruksjon i alpint, telemark, snowboard og langrenn. Du får 5 dager med skipass, så dette er en unik mulighet til å bedre dine skiferdigheter eller lære deg noe helt nytt.

Sammen blir vi gode

Enten vi er i bakken, i sjøen eller på tur sammen tar vi oss god tid til å prate, analysere, og gi tilbakemeldinger på øvelser og situasjoner. Vi samarbeider, blir godt kjent, og gjør hverandre gode. Vi blir en gjeng du vil trives med på tur. Uansett hvilken aktivitet vi holder på med, har læreren fokus på at hver enkelt skal følges opp og nå sitt potensiale. I løpet av året skal du føle at du mestrer både skikjøring, surfing og andre aktiviteter på ditt nivå. I tillegg skal du ha en økt kunnskap og trygghet rundt risikovurdering og det det å ferdes i naturen, sommer som vinter.

Friluftsliv på Nordvestlandet folkehøgskole

Det finnes mange friluftslinjer på folkehøgskolene rundtomkring i landet, så hvorfor skal du velge en friluftslivslinje på akkurat Nordvestlandet folkehøgskole?

I tillegg til fantastiske lærere og personale, har vi virkelig trukket vinnerloddet når det gjelder beliggenhet og natur. Nordvestlandet folkehøgskole holder til på Nordvestlandet med fantastiske omgivelser for idrett og friluftsliv. Mange av fjellene i nærheten av skolen strekker seg 1500–1900 meter rett opp fra havet, og gir perfekte forhold for toppturer til fots og på ski. 1600 høydemeter nedkjøring er ikke uvanlig.

Skolen ligger ved sjøen, og det er fine forhold for vannsport og vindsurfing like ved. Båt og kajakker står til disposisjon til enhver tid. I nærheten finner vi Hoddevika og Stad med fantastisk fine forhold for bølgesurfing. I tillegg er det kort vei til gode skianlegg som Oppdal med Norges største skiareal, Bjorli med Norges lengste skisesong, Tusten skisenter i Molde, og litt lenger sør finner vi Stranda skisenter med fantastiske offpiste- muligheter.

Synes du det er vanskelig å velge friluftslivlinje kan du lese innlegget hvilken friluftslivs-linje er rett for deg.