Fullt fokus på skikjøring, klatring og rå opplevelser

Det er lite som slår følelsen av å kjøre ned en urørt fjellside på ski, den fantastiske utsikten når du bestiger en fjelltopp, eller mestringsfølelsen når du beseirer en ny klatrerute. Velger du topptur klatring på Nordvestlandet folkehøgskole får du fylle et helt år med nettopp disse opplevelsene – og mere til – sammen med andre som brenner for det samme!

Dette er linja for deg som ønsker fullt fokus på klatring, skikjøring og bestigning av fjelltopper, i spektakulær natur. I løpet av året drar vi på klatretur til El Chorro – en av verdens mest kjente klatredestinasjoner!

Klatretur til fantastiske El Chorro

I November drar vi til El Chorro i Spania for å klatre. Her får vi forlenga uteklatresesongen i perfekt klatretemperatur. El Chorro byr på førsteklasses klatring på kalkstein, med ruter på tusentallet og klipper så langt øyet kan se. Et eldorado for å utvikle seg og lære mer innen klatring.

I El Chorro florerer det med ruter på alle nivå. Uavhengig av ferdighetsnivå vil du oppleve både mestring og utfordring. Er du ny i sporten, eller om du har klatra mye fra før, er dette en tur som vil heve klatrenivået ditt og din erfaring med klatring.

El Chorro er en av verdens mest kjente klatredestinasjoner, og er også kjent for fantastisk og rå natur. Midt i disse omgivelsene skal vi bo på en hyggelig klatrelodge, klatre på ulike klatrefelt om dagene, bade, spise god mat og dele klatreeventyr om kveldene. I tillegg skal vi legge inn en hviledag eller to fra klatringa med Via Ferrata, fjelltur eller bybesøk.

På turen vil du også bli bedre kjent med deg selv og egne grenser, og du vil bli bedre kjent med gruppen og hvordan vi fungerer sammen. Klatring er en fantastisk sport hvor man får utviklet både fysiske, tekniske og mentale ferdigheter, og som gir gode opplevelser i samarbeid med klatrepartneren.

Utvikle ferdighetene dine i fantastiske omgivelser

Nordvestlandet folkehøgskole ligger midt i smørøyet blant majestetiske fjell og tinder i verdensklasse. Her finner du noe av Norges beste skiterreng, og mange spennende klipper som innbyr til rå klatring. Vi beveger oss fra fjord til fjell i Trollheimen og Innerdalen, i Sunndalsfjella og i Romsdalsalpene.

Du trenger ikke være ekspert på hverken klatring eller skikjøring for å trives på denne linja, men grunnleggende skiferdigheter bør du ha; uavhengig av ditt ferdighetsnivå vil du oppleve både mestring og utfordring i løpet av året. Vi jobber aktivt med ferdigheter tilknyttet klatring og skikjøring, og du vil oppleve at du presterer bedre i klatreveggen og blir en mer habil frikjører.

Sammen med resten av klassen fokuserer vi på ulike aspekter ved friluftsliv, skikjøring og klatring, og du vil lære mye om å planlegge tur og det å ferdes i fjellet til alle årstider.

I løpet av året vil du oppleve hovedaktivitetene:

 • Sportsklatring og klippeklatring
 • Brattkortkurs
 • Tinderangling
 • Alpint- / telemarkkurs
 • Toppturer og frikjøring på ski
 • Skikjøring i Stranda, Oppdal og Bjorli skisenter
 • Linjetur til El Chorro
 • Kart- og terrengvurdering

Du får også oppleve og prøve:

 • innføring i klatring på naturlige sikringsmidler og klatring av flere taulengder
 • Isklatring
 • Kompass og orientering
 • Solotur/gruppetur
 • Overnatting ute høst og vinter
 • Skredkurs/skredlære

I tillegg til mange andre aktiviteter. Det er bare å glede seg!

Har du lyst på et år med friluftsliv på Nordvestlandet folkehøgskole, men er ikke helt sikker på hvilken linje du skal velge? Les artikkelen Hvilken friluftslinjene på Nordvestlandet folkehøgskole er riktig for deg?

Klatring både inne og ute 

På høsten tar vi for oss sportsklatring både inne og ute, og du får muligheten til å ta brattkort dersom du ikke allerede har det. Du lærer å være en god taupartner, og i tillegg får du en innføring i klatring på naturlige sikringsmidler – klatring på sitt mest spennende og utfordrende! 

Om vinteren og på våte dager flytter vi klatringen inn, og benytter oss av ulike innendørsvegger. Vi er så heldige å ha en fantastisk klatrehall like i nærheten av skolen. Når kulden setter ordentlig inn og fossene fryser, vil du i tillegg få en innføring i isklatring med stegjern og isøks.

Hovedlinja på Nordvestlandet folkehøgskole går over tre dager. I tillegg kan du velge valgfag for de resterende to dagene. Les mer om valgfag her.

Tinderangling, topptur og ski

Området rundt skolen byr på majestetiske topper som kan nås både til fots og på ski – Innerdalen, Sunndalsfjella, Romsdalsalpene og Sunnmørsalpene er områder du vil stifte nært bekjentskap med i løpet av skoleåret. På høsten får du oppleve flotte toppturer til fots, og vi tester ut tinderangling med tau og naturlige sikringsmidler i fjellet. Vinter og vår flytter vi hovedfokus over på ski og skikjøring, både i trekk og på topptur.

Du vil få god opplæring i frikjøring, alpint/randonee eller telemark, på ditt nivå. På Nordvestlandet folkehøgskole er vi opptatt av trygg skikjøring, og har fokus på skredlære, turplanlegging, gruppedynamikk, orientering, terrengvurdering og ferdselsmønster. Sammen bruker vi kunnskapen til å jakte den gode og trygge snøen og flotte ski- og turopplevelser.

Linjetur: klatretur til El Chorro

I november forlenger vi uteklatresesongen og drar til El Chorro i Spania; en av verdens mest kjente klatredestinasjoner. Her finner vi førsteklasses klatring på kalkstein, tusenvis av klatreruter og klipper så langt øyet kan se. El Chorro er virkelig et eldorado hvor man kan utvikle seg, gjøre seg mange erfaringer og finslipe klatreteknikken. I tillegg til spektakulære klatredestinasjoner byr El Chorro på fantastisk og rå natur, og midt i disse omgivelsene skal vi bo på en hyggelig klatrelodge. Vi tilbringer dagene med å klatre på ulike klatrefelt, bade, og spise god mat. På kveldene deler vi klatreeventyr og spiser enda mer god mat. I tillegg skal vi legge inn en hviledag eller to fra klatringen, der vi i stedet opplever Via Ferrata, fjelltur eller bybesøk.

Skiuke på Oppdal

I februar drar hele skolen til Oppdal Skisenter. Her bor vi på leirstedet IMI-Stølen som har gode fasiliteter for overnatting og sosialt samvær. Her blir det mye skiglede, lek og hyttekos. Vi har med oss mange dyktige instruktører og du vil få instruksjon på ditt nivå. Vi tilbyr instruksjon i alpint, telemark, snowboard og langrenn. Du får 5 dager med skipass, så dette er en unik mulighet til å bedre dine skiferdigheter eller lære deg noe helt nytt!

Utstyr

Skolen tilgang på svært gode idrettsfasiliteter og er godt utstyrt for mange typer aktiviteter. Du må likevel ha noe privat utstyr som fjellstøvler, ski, sovepose, ryggsekk, treningstøy, toppturutstyr, turklær mm. Se: komplett utstyrsliste for topptur klatring.

Kontaktperson: Einar Hals

Einar har undervist i skikjøring, toppturer, skredlære, klatring og friluftsliv på denne skolen i 20 år og er en omgjengelig type med mange morsomme påfunn. Han kommer ikke til å være lærer på linja, men har god oversikt over opplegget og hva som trengs av utstyr etc. Har du spørsmål er det med andre ord bare å ta kontakt.

 +47 90 96 87 36         einar@nordvestlandet.no

Linjepris

32.000,– Inkluderer alt opplegg på linja også studietur til El Chorro.

For å få en total oversikt over hva året på Nordvestlandet folkehøgskole vil koste kan du besøke vår økonomiside.

Instagram

Følg Topptur Klatring på Instagram for bilder og video fra hverdagen på linja.

Friluftsliv på Nordvestlandet folkehøgskole

Det finnes mange friluftslinjer på folkehøgskolene rundtomkring i landet, så hvorfor skal du velge en friluftslivslinje på akkurat Nordvestlandet folkehøgskole?

I tillegg til fantastiske lærere og personale, har vi virkelig trukket vinnerloddet når det gjelder beliggenhet og natur. Nordvestlandet folkehøgskole holder til på Nordvestlandet med fantastiske omgivelser for idrett og friluftsliv. Mange av fjellene i nærheten av skolen strekker seg 1500–1900 meter rett opp fra havet, og gir perfekte forhold for toppturer til fots og på ski. 1600 høydemeter nedkjøring er ikke uvanlig.

Skolen ligger ved sjøen, og det er fine forhold for vannsport og vindsurfing like ved. Båt og kajakker står til disposisjon til enhver tid. I nærheten finner vi Hoddevika og Stad med fantastisk fine forhold for bølgesurfing. I tillegg er det kort vei til gode skianlegg som Oppdal med Norges største skiareal, Bjorli med Norges lengste skisesong, Tusten skisenter i Molde, og litt lenger sør finner vi Stranda skisenter med fantastiske offpiste- muligheter.

Synes du det er vanskelig å velge friluftslivlinje kan du lese innlegget hvilken friluftslivs-linje er rett for deg.