Har du lyst på magiske nedkjøringer på ski, klatre bratte klipper og bestige luftige tinder? Et år med ski, klatring og fjelltopper i spektakulære omgivelser. Studietur til klatreparadiset Kalymnos!

Fullt fokus på skikjøring, klatring og rå opplevelser

Det er lite som slår følelsen av å kjøre ned en urørt fjellside på ski, den fantastiske utsikten når du bestiger en fjelltopp, eller mestringsfølelsen når du beseirer en ny klatrerute. Velger du klatring og ski på Nordvestlandet folkehøgskole får du fylle et helt år med nettopp disse opplevelsene, og mere til, sammen med andre som brenner for det samme!

Studietur til klatreøya Kalymnos i Hellas

I november drar vi til Kalymnos i Hellas. Kalymnos er en gresk øy kjent for sine mange flotte klatresteder. Hovedaktiviteten på turen er selvsagt klatring, men du vil også oppleve gresk kultur og mat. Etter en fin dag med klatring kan du avslutte dagen med en svømmetur i Middelhavet hvis du vil.

Utvikle ferdighetene dine i fantastiske omgivelser

Nordvestlandet folkehøgskole ligger midt i smørøyet blant majestetiske fjell og tinder i verdensklasse. Her finner du noe av Norges beste skiterreng, og mange spennende klipper som innbyr til rå klatring. Vi beveger oss fra fjord til fjell i Trollheimen og Innerdalen, i Sunndalsfjella og i Romsdalsalpene.

Dette er linja for deg som ønsker fullt fokus på klatring og skikjøring. Du trenger ikke være ekspert, uavhengig av ditt ferdighetsnivå vil du oppleve både mestring og utfordring i løpet av året.

Sammen med resten av klassen fokuserer vi på ulike aspekter ved friluftsliv, skikjøring og klatring, og du vil lære mye om å planlegge tur og det å ferdes i fjellet til alle årstider.

Dette vil du lære:

 • Sportsklatring og rappellering
 • Rutiner ved klatring av flere taulengder
 • Turplanlegging og trygg ferdsel i fjellet
 • Kart/kompass og terrengvurdering
 • Overnatting ute høst og vinter
 • Innføring i gruppedynamikk og -psykologi
 • Skredlære

Dette får du også prøve:

 • Studietur til Kalymnos
 • Toppturer og frikjøring på ski
 • Kameratredning
 • Isklatring
 • Førstehjelp
 • Buldring

Instagram

Følg Klatring og ski - Kalymnos på Instagram for bilder og video fra hverdagen på linja.

Linjelærer: Ingri Løseth

Ingri er utdanna lektor fra Høgskolen på Vestlandet med mastergrad innen idrett og friluftsliv. I tillegg har hun kurs innen kajakk og klatring. Tidligere langrennsløper, men når hun oppdaget skikjøring og klatring i fjellet, var det ingen vei tilbake. Hun er glad i alle former for friluftsliv, og setter stor pris på gode naturopplevelser sammen med andre.

 +47 90 70 05 19         ingri@nordvestlandet.no

Utstyr

Skolen tilgang på svært gode idrettsfasiliteter og er godt utstyrt for mange typer aktiviteter. Du må likevel ha noe privat utstyr:

 • Turutrustning til alle sesonger
 • Klatreutstyr
 • Skiutstyr (randonee/telemark).

Vi har rabattavtaler med ulike butikker/nettbutikker.

Se komplett utstyrsliste for Klatring og ski - Kalymnos.

Linjepris

35.000,– Inkluderer alt opplegg på linja også studietur til Kalymnos.

For å få en total oversikt over hva året på Nordvestlandet folkehøgskole vil koste kan du besøke vår økonomiside.

Våre forventninger til deg:

 • Du bør være positiv til å bevege deg mye i fjellet
 • Ville teste noen grenser i bratt terreng
 • Positive bidrag til klassemiljøet

Har du lyst på et år med friluftsliv på Nordvestlandet folkehøgskole, men er ikke helt sikker på hvilken linje du skal velge? Les artikkelen Hvilken friluftslinjene på Nordvestlandet folkehøgskole er riktig for deg?

Klatring både inne og ute 

På høsten tar vi for oss sportsklatring både inne og ute, og du får muligheten til å ta brattkort dersom du ikke allerede har det. Du lærer å være en god taupartner, og i tillegg får du en innføring i klatring på naturlige sikringsmidler – klatring på sitt mest spennende og utfordrende! 

Om vinteren og på våte dager flytter vi klatringen inn, og benytter oss av ulike innendørsvegger. Vi er så heldige å ha en fantastisk klatrehall like i nærheten av skolen. Når kulden setter ordentlig inn og fossene fryser, vil du i tillegg få en innføring i isklatring med stegjern og isøks.

Hovedlinja på Nordvestlandet folkehøgskole går over tre dager. I tillegg kan du velge valgfag for de resterende to dagene. Les mer om valgfag her.

Tinderangling, topptur og ski

Området rundt skolen byr på majestetiske topper som kan nås både til fots og på ski – Innerdalen, Sunndalsfjella, Romsdalsalpene og Sunnmørsalpene er områder du vil stifte nært bekjentskap med i løpet av skoleåret. På høsten får du oppleve flotte toppturer til fots, og vi tester ut tinderangling med tau og naturlige sikringsmidler i fjellet. Vinter og vår flytter vi hovedfokus over på ski og skikjøring, både i trekk og på topptur.

Du vil få god opplæring i frikjøring, alpint/randonee eller telemark, på ditt nivå. På Nordvestlandet folkehøgskole er vi opptatt av trygg skikjøring, og har fokus på skredlære, turplanlegging, gruppedynamikk, orientering, terrengvurdering og ferdselsmønster. Sammen bruker vi kunnskapen til å jakte den gode og trygge snøen og flotte ski- og turopplevelser.

Skiuke på Oppdal

I februar drar hele skolen til Oppdal Skisenter. Her bor vi på leirstedet IMI-Stølen som har gode fasiliteter for overnatting og sosialt samvær. Her blir det mye skiglede, lek og hyttekos. Vi har med oss mange dyktige instruktører og du vil få instruksjon på ditt nivå. Vi tilbyr instruksjon i alpint, telemark, snowboard og langrenn. Du får 5 dager med skipass, så dette er en unik mulighet til å bedre dine skiferdigheter eller lære deg noe helt nytt!

Friluftsliv på Nordvestlandet folkehøgskole

Det finnes mange friluftslinjer på folkehøgskolene rundtomkring i landet, så hvorfor skal du velge en friluftslivslinje på akkurat Nordvestlandet folkehøgskole?

I tillegg til fantastiske lærere og personale, har vi virkelig trukket vinnerloddet når det gjelder beliggenhet og natur. Nordvestlandet folkehøgskole holder til på Nordvestlandet med fantastiske omgivelser for idrett og friluftsliv. Mange av fjellene i nærheten av skolen strekker seg 1500–1900 meter rett opp fra havet, og gir perfekte forhold for toppturer til fots og på ski. 1600 høydemeter nedkjøring er ikke uvanlig.

Skolen ligger ved sjøen, og det er fine forhold for vannsport og vindsurfing like ved. Båt og kajakker står til disposisjon til enhver tid. I nærheten finner vi Hoddevika og Stad med fantastisk fine forhold for bølgesurfing. I tillegg er det kort vei til gode skianlegg som Oppdal med Norges største skiareal, Bjorli med Norges lengste skisesong, Tusten skisenter i Molde, og litt lenger sør finner vi Stranda skisenter med fantastiske offpiste- muligheter.

Synes du det er vanskelig å velge friluftslivlinje kan du lese innlegget hvilken friluftslivs-linje er rett for deg.