På hesteryggen i skog og mark  

Har du interesse for hest, og et ønske om å lære mer om hestens naturlige atferd, kroppsspråk og behov, i idylliske naturomgivelser? Da er Naturlig hesteliv- Island linja for deg!

Dette er linja for deg som ønsker å utvikle deg sammen med en firbent partner, og som liker å kombinere trening med turridning og friluftsliv.

På denne linja vil du få tilbringe mye tid på hesteryggen i skog og mark, sammen med andre som deler samme interesse. Om du er nybegynner eller har lang erfaring med hest spiller ingen rolle, for oss er det viktigst at du er engasjert og har lyst til å lære. Ta gjerne med egen hest!

Variert, hestevennlig arbeid 

På denne linja har vi fokus på hvordan man kan drive med hest på en naturlig, sunn og hestevennlig måte. Vi tror på å arbeide praktisk og variert, og arbeider både fra bakken og fra hesteryggen.

Gjennom året vil du få lære og oppleve en rekke spennende aktiviteter

 • Horsemanship
 • Ridning
 • Unghest-trening
 • Friluftsliv med hest- bålkos og overnatting
 • Hestens anatomi og hestemassasje
 • Hovlære
 • Fôring og holdvurdering
 • Hestens naturlige adferd og behov
 • Kjøring med hest
 • Tur til Hjerkinn- fjellridning
 • Studietur til Island
 • Hestepsykologi
 • Hestens kroppsspråk
 • Ledertrening
 • Problemløsing
 • Hestens gangarter
 • Gårdsliv – bli kjent med de andre dyra på gården, og få med deg lamming, kjeing og sauesanking

I tillegg til mange andre aktiviteter. Det er bare å glede seg!

Du kan også velge "Ridning - gårdsliv" som valgfag å få en ekstra dag med hestene i uken. Les mer valgfag her.

Studietur til Island

Når april kommer pakker vi og reiser til Island. I april kan man oppleve Islandsk vår med snøsmelting og fullt trykk i fossene. Vi skal bl.a besøke Gullfoss som er et utrolig vakkert fossefall. Når snøen er borte gir det også flere muligheter for turridning, og det skal vi utnytte. Vi besøker Sæfellnes og gården Stóri-Kálfalækur og har to dager med ridning med utgangspunkt i gården. Her god mat og flotte islandshester! Gården ligger vakkert til på vest-island åpne sletter og godt utsyn mot Altlanterhavet og Snæfellsjøkulen.

Når vi ankommer Island leier vi bil for å komme oss rundt. Vi kommer til å reise rundt om kring på den vestlige halvdelen av Island fra Vik i Myrdal i sør til Langhus farm på nordkysten. Det vil bli minst tre dager med ridning på turen og hel masse flotte naturopplevelser. Den blå lagune, geysirer, fossefall og sorte strender er noen av høydepunktene. Det blig også et par dager i Reykjavik, verdens nordligste hovudstad. Turen varer i sin helhet 8 fullspekkede dager med læring, opplevelser, natur, islandshester, ridning og god mat sammen med klassen man har blitt godt kjent med i løpet av det siste året.

Fokus på ferdigheter

Gjennom året har vi fokus på opplæring i ulike ferdigheter; både ferdigheter som relateres direkte til hestehold, og på ferdigheter som knytter seg mer til det medmenneskelige, som det å bli en trygg og rettferdig leder. Du trenger derfor ikke kunne alt om hest og hestehold fra før av, men vi forventer at du er interessert i å lære, at du er åpen for å jobbe med deg selv og din hestehåndtering, og at du tør å utfordre deg selv. For å bli god med hest er det også viktig å jobbe med seg selv.

Hovedlinja på Nordvestlandet folkehøgskole går over tre dager. I tillegg kan du velge valgfag for de resterende to dagene. Les mer om valgfag her.

Tilpasser oss ditt nivå og dine målsetninger

Har du lyst til å ri mye, eller kanskje du vil bruke mer tid på å trene unghester? Vi tilpasser undervisningen etter ditt og resten av klassens ferdighetsnivå, og hjelper deg med å sette egne mål for året. Sammen kommer vi fram til den fokusfordelingen som passer best for deg og de ønskene du har for arbeid med hest i framtiden. 

Undervisning på idyllisk gård 

Kanskje er du en av de som drømmer om å en gang ha ditt eget småbruk? Da kan det være et ekstra trekkplaster at undervisningen foregår på en idyllisk gård cirka 15 minutters kjøring fra skolen. I tillegg til hester, har de sauer, geiter, katt, kaniner og hunder.

På gården er det rundt 30. Hestene er hovedsakelig islandshester som er født og oppvokst ute i flokk. De er fungerende barfotshester som får være ute og kose seg hele året. Gården ligger fantastisk til med fine grusveier, rundpaddock, stor ridebane og mange kosete dyr. Det er et fint og kaldt klima akkurat der gården ligger, så vinteren byr på fantastiske vinterdager med glitrende snø og rim i manen. Dersom du ønsker å ha med din egen hest er det muligheter for dette, ta kontakt med skolen så undersøker vi hvordan vi kan legge til rette for dette.

Turridning og overnatting

Rundt gården er det mange flotte turveier for ridning og kjøring med hest. Blant annet overnatter vi på sætra med hestene beitende rundt teltene.

En av de første ukene på høsten drar vi på en tredagers ridetur på Hjerkinn/Dovre, i magiske høstfarger. Disse dagene blir vi godt kjent, får lange ridedager på fjellet og koser oss sammen på kveldene der vi bor.

Utstyr

Skolen har mye utstyr til låns i forbindelse med hestehold, men du trenger egen hjelm, varme klær og sko til alle årstider. For komplett utstyrsliste se utstyrliste hest.

Skiuke på Oppdal

I februar drar hele skolen til Oppdal Skisenter. Her bor vi på leirstedet IMI-Stølen som har gode fasiliteter for overnatting og sosialt samvær. Her blir det mye skiglede, lek og hyttekos!

Vi har med oss dyktige instruktører og du vil få instruksjon på ditt nivå. Vi tilbyr instruksjon i alpint, telemark, snowboard og langrenn. Du får 5 dager med skipass, så dette er en unik mulighet til å bedre dine skiferdigheter eller lære deg noe helt nytt.

Lærer: Anne Aamodt

Anne er utdannet agronom og driver egen gård med hest, sau og geit. På gården hennes har det vært stordrift med hest i mange år.  Anne er også utdannet hovspesialist, og er instruktør i basic og advanced hovpleie, i tillegg til at hun er autorisert hestemassør ved Axelssons. Hun har hatt flere opphold i USA, hvor hun har gått i lære hos blant annet Leslie Desmond. I tillegg har Anne tatt horsemanship- kurs med Stefan Forsman, Klaus Ferdinand Hempfling og en rekke flere.  Til tross for en imponerende merittliste, er Anne en jordnær og ydmyk person, som har godt lag med både dyr og mennesker. Hun har et varmt og rolig vesen, som lett smitter over på både hester og elever. Et år ved hestelinja på Nordvestlandet folkehøgskole vil la deg ta del i Annes kunnskap, erfaring og håndlag med hest.

 +47 99 40 36 93        anne@nordvestlandet.no

Lærer: Inger Lise Kvernberg

Inger Lise er en sprudlende, livsglad og sprek dame med mye energi! Inger Lise liker å være aktiv om det er på sykkel, på beina, på ski eller til hest. Med sitt varme og vennlige vesen sier hun sjelden nei takk til en god prat, en kopp te eller et godt måltid. Hun er med på turer med linja og fungerer som kontaktlærer for elevene og er med på gården en dag i uken. I tillegg til dette er hun Internatleder på skolen.

 +47 45 26 01 74        ingerlise@nordvestlandet.no

Linjepris

44.000,– Inkluderer studietur til Island og leie av hest, lån av utstyr og turer på linja.

Mulighet for å ha med egen hest. Utegang på gården vil koste 2.000,- pr. mnd. Ta kontakt med linjelærer Anne for detaljer rundt dette.

For å få en total oversikt over hva året på Nordvestlandet folkehøgskole vil koste kan du besøke vår økonomiside.

Instagram

Følg Naturlig hesteliv på Instagram for bilder og video fra hverdagen på linja.